Індивідуальні газові лічильники в Україні повинні встановлювати безкоштовно. Про це йдеться в матеріалі “Апострофа”, передають Патріоти України.

Зараз на практиці виходить, що безоплатно споживачі можуть розраховувати тільки на загальнобудинкові лічильники. Однак за Законом “Про забезпечення комерційного обліку природного газу” (ст. 28), з 1 січня 2021 року в квартири без газового лічильника можуть припинити поставки газу.
Саме тому українці можуть розраховувати на безкоштовну установку лічильника. За нього можуть взяти гроші з газорозподільної компанії або з бюджету. Витрати на це прописані в тарифі “на розподіл газу”.

Щоб отримати безкоштовний лічильник споживачеві потрібно звернутися в облгаз і написати заяву про встановлення індивідуального лічильника в своєму будинку. Якщо вам дозволили встановити його самому, з облгазу можна вимагати компенсацію витрат.

“Закон говорить, що при установці лічильника за власні гроші людина отримує компенсацію. Але яким чином – на це питання має відповісти уряд, який протягом трьох місяців має розробити відповідний механізм і знайти кошти”, – сказала “Апострофу” голова комунальних та енергетичних програм ГО “Опора” Тетяна Бойко. За її словами, отримати компенсацію може виявитися цілим квестом, адже облгаз зазвичай сам планує, кому і в якій послідовності ставити лічильники за тарифні засоби.
“Є випадки, коли люди написали заяви на установку лічильника за рахунок облгазу, і чекають його установки роками”, – додала вона. Таким чином, споживач потрапляє в пастку законодавства. При цьому самостійна установка лічильника коливається в межах 4-8 тисяч гривень.

“Єдиний на сьогоднішній день варіант вирішення ситуації – звернення до суду”, – сказав голова Центру захисту киян Віталій Нестор. За його словами, він вже зустрічався з позитивною судовою практикою в цьому питанні.

Патріоти України

Автор

Удовенко Олександр