В Україні незабаром можуть заборонити шифер, а разом з ним і всі інші матеріали, що мають в своєму складі азбест. Відповідний законопроект Верховна Рада вже схвалила в першому читанні.

Законопроект №4142 “Про систему громадського здоров’я”, якщо стане законом (а він має дуже великі шанси їм стати) заборонить використання в Україні азбесту, а також всіх будівельних матеріалів, які містять цей матеріал. У число перших під цю заборону потрапить покрівельний шифер, який виготовляють на основі цього матеріалу.
“У технологічних процесах і при здійсненні будівельно-монтажних робіт на будь-яких об’єктах забороняється виробництво та використання азбесту незалежно від виду, а також азбест виробів і матеріалів”, – записано в тексті законопроекту.

Уже давно в усьому світі азбест визнаний агресивних канцерогеном. Тому майже всюди будматеріали з азбесту вже давно зняті з виробництва. І тільки в Україні його як і раніше активно використовують в будівництві. Шифер з азбесту щосили використовують як покрівельний матеріал. З нього також виготовляють панелі і азбестові труби, які застосовують в колодязях з питною (!) Водою.

Однак, нарешті, і у нашої влади дійшли руки до таких “дрібниць”. Звичайно, багатьом простим українцям такий законопроект спочатку не припав “до смаку”. Мовляв, якщо лопне лист шиферу на даху, заміну йому знайти буде ніде, доведеться міняти всю покрівлю. Але ж колись потрібно і про власне здоров’я подбати. Хто знає, скільком українцям ці азбестові покрівлі та труби вкоротили віку.
Загалом, в першому читанні парламент вже схвалив цей законопроект. Будемо сподіватися, що і в другому депутати віддадуть йому більшість голосів.

http://www.t.ks.ua/

Автор

Удовенко Олександр