Роботи не мають близько 1,6 млн українців. За даними Державної служби статистики, в четвертому кварталі минулого року показник безробіття серед людей працездатного віку становив 10,1%. Українці вирішують проблему з працевлаштуванням переважно самостійно. Їдуть на заробітки за кордон, незважаючи на карантин і складнощі, які виникають під час перетину кордону. Про це розповів президент Всеукраїнської асоціації компаній міжнародного працевлаштування Василь Воскобойник.

– За нашими підрахунками, зараз близько 5-6 мільйонів українців є трудовими мігрантами. Робота за кордоном в найближчі роки залишатиметься одним із основних каналів зменшення безробіття в Україні. Але зміняться країни, куди українці їхатимуть на заробітки.

Раніше популярними була Німеччина, Чехія, Угорщина, Литва. Зараз ці країни відпали?

– За рік коронавірусної пандемії країни Західної Європи стали практично недосяжними для трудових мігрантів із України. Потрапити туди можуть тільки ті, хто має робочі візи та посвідки на проживання. Враховуючи те, що більшість українців влаштовувалися на роботу в цих країнах нелегально чи напівлегально, користуючись відкритістю кордонів, то зараз фізично потрапити туди дуже важко. Пандемія сильно вдарила по готельно-ресторанному та туристичному бізнесу, де працювало багато наших громадян. Крім цього, економіки розвинутих країн скоротилися, багато бізнесів позачинялося. Місцеві мешканці залишились без роботи. Це, у свою чергу, вдарило і по мігрантам. Бо місцеві починають іти на роботу в ті сектори економіки, де раніше не працювали. Наприклад, у сільське господарство та на виробництво. В той же час, країни Східної Європи продовжують запрошувати українців до себе на роботу.

Повідомляють, що останнім часом у Польщі потребують українських лікарів. Які умови роботи пропонують? Яких спеціалістів ще шукають, окрім медиків?

– Лікарям в Польщі пропонують умови набагато кращі, ніж вдома. В Україні медики мають жебрацькі зарплати. Менші, ніж у касирів супермаркетів. Крім того, в Польщі потребують дуже багато різних спеціалістів. Проблема полягає в тому, що фахові вимоги до них включають знання польської мови на високому рівні та підтвердження своєї освіти. Людина не піде на консультацію до лікаря, який погано розмовляє її рідною мовою. Крім того, потрібно витратити не один рік, аби вивчити законодавство країни перебування. Тобто працевлаштування стане справжнім випробовуванням. Є й робочі спеціальності – будівельник, зварювальник, далекобійник, де знання мови дає зелене світло для працевлаштування в іншій країні.

Як змінилися заробітки українців за кордоном? Карантин вплинув на розмір зарплат?

– Зарплати українців за кордоном втратили тенденцію до збільшення, яку можна було спостерігати останніми роками. З іншого боку, вони і не зменшуються. Тому різниця між зарплатами в Україні та Польщі зберігається. Їхати працювати за кордон все ще вигідно для мешканців невеликих міст і сіл. А також тих, кого влаштовує графік роботи – три місяці працюєш, а потім стільки ж відпочиваєш вдома. Принаймні половина українців в Польщі працюють саме так.

Те, що Польща тепер не визнає українські тести на коронавірус, якось вплине на заробітчан?

– Трудовим мігрантам доведеться проходити карантин в Польщі перед тим, як починати працювати. Зазвичай він триває 10 днів. Українці в цей період живуть в орендованому житлі та харчуються за власний рахунок.

В Україні уряд пропонує виділяти гранти трудовим мігрантам на власну справу – до 150 тис. грн. А також безвідсоткові кредити на 5 років. Одна з умов – людина має інвестувати в справу й власні кошти. Сума має бути не меншою, ніж дасть держава. Урядові програми по поверненню заробітчан на вашу думку дієві? В якому разі стануть дієвими?

– Ніякі програми уряду не зможуть швидко повернути українців додому. Це процес, яким потрібно займатися роками, постійно змінювати програми повернення, додавати нові чинники та прибирати те, що не працює. Але головною умовою повернення українців додому може стати тільки наявність вдома робочих місць із зарплатою, на яку можна прогодувати себе та сім’ю.

В Польщі почали робити перепис населення, з урахуванням іноземців. Як думаєте, реальна кількість українців за кордоном перевищує ту, про яку заявляє уряд?

– Ніхто не знає скільки насправді українців знаходиться за кордоном, і методи підрахунку непрямі. Більше того, трудова міграція має маятниковий характер – навесні, влітку та восени за кордоном знаходиться значно більше людей, ніж взимку, коли закінчуються сезонні роботи. Очевидно одне – кількість українських трудових мігрантів складає мільйони людей, які вже звикли їздити працювати за кордон та не збираються поки що змінювати це.

Які загалом перспективи трудової міграції?

– Трудова міграція буде продовжуватися у найближчі роки. На це є кілька причин. Різниця в економічному розвитку між країнами Євросоюзу та Україною робить вітчизняні зарплати неконкурентними. В порівнянні не тільки з країнами старої Європи, але й нашими сусідами. Різниця складає в 3-5 разів. Крім цього, багато українців не бачать перспектив вдома для себе та своїх дітей. Вони мріють відправити їх на навчання та подальше життя в Європу. Ці основні фактори, які можуть зникнути тільки впродовж років чи десятиліть, якщо в нашій країні почнеться стрімкий економічний розвиток. Бо відставання України від країн Євросоюзу вже досить значне і воно, на жаль, не зменшується.

Патріоти України

Автор

Удовенко Олександр