Регулятор під керівництвом Валерія Тарасюка сприяє імпорту російської електроенергії в Україну за демпінговими цінами, що призвело до виникнення боргів у галузі в розмірі 50 млрд грн і доведення держкомпанії “Укренерго” до переддефолтного стану.

Про це заявив народний депутат Сергій Магера в своєму блозі.

“Показово, що сім’я Тарасюка після відновлення імпорту е/е з РФ і Білорусі перенесла свій бізнес на сейшельський офшор. Не виключено, що це було зроблено для того, щоб виводити туди незаконно отримані доходи у вигляді “подяки” за “кришування” імпорту російської електроенергії”, – заявив Магера.

Він підкреслив, що витрати глави Нацкомісії Тарасюка в три рази перевищують його доходи, відображені в офіційній декларації.

“Кількість питань до Тарасюка, пов’язаних з можливою корупцією, зростає з кожним днем. Наприклад, “Трест “Київелектромонтаж”, пов’язаний з Тарасюком, підозрюється правоохоронними органами в розкраданні державних коштів на суму 132,5 млн грн. НАБУ розслідує справу про можливу участь Тарасюка в продажу е/е “Укрзалізниці” за завищеними на 30% цінами, через що “УЗ” отримала збиток в розмірі 1,94 млрд грн”, – зазначив депутат.

Магера закликав правоохоронні органи активізувати розслідування можливих зловживань глави НКРЕКП.

“Якщо підтвердяться припущення про порушення ним українських законів і нанесенні збитку національним інтересам України, Тарасюк повинен бути відсторонений від посади і притягнутий до відповідальності”, – підсумував нардеп.

Нагадаємо, за даними тимчасової слідчої комісії Верховної Ради, саме чинний склад НКРЕКП на чолі з Тарасюком відповідальний за кризу на енергетичному ринку, який виник восени 2019 року. За даними депутатів, дії керівництва комісії привели до мільярдних збитків державних енергетичних компаній, зупинки шахт і накопичення боргів.

16 березня Окружний адміністративний суд визнав сумнівними повноваження голови НКРЕКП Валерія Тарасюка і ще трьох членів комісії і зобов’язав Кабмін розглянути питання про їх звільнення. А 18 травня неконституційність складу НКРЕКП розглядатиме Конституційний суд України.

https://uazmi.org/

Автор

Удовенко Олександр