ЩОСЬ НОВЕНЬКЕ
«Я СТАВ ВИРОЩУВАТИ В УКРАЇНІ ПРІСНОВОДНИХ КРЕВЕТОК ПІСЛЯ ТОГО, ЯК НАВЧИВСЯ ЦЬОМУ СПРАВІ НА ФЕРМІ В МАЛАЙЗІЇ»
Киянин Олексій Слепнев безкоштовно допомагає ветеранам АТО відкрити власний креветковий бізнес

– Ще кілька років тому я, експерт з антикваріату і припустити не міг, що першим в Україні займуся розведенням прісноводних креветок, – каже керівник фірми «Українська креветка» Олексій Слепнев з Києва. – Першу партію цих ракоподібних виростив на продаж в минулому році. На сьогоднішній день зі своєю командою вже створив сім креветочних ферм. Вирощуємо найбільш швидкозростаючих креветок в світі – Макробрахіум Розенберга.
«Виховуємо креветок чотири місяці. За цей час вони досягають ваги 25-30 грамів »
– Як вийшло, що ви зайнялися розведенням прісноводних креветок?
– Коли я лікувався в госпіталі в Ватикані, познайомився з літнім підприємцем з Малайзії паном Лонгом. Ми подружилися, і він запросив мене пройти курс навчання на його фермі, на якій він вирощує в промислових масштабах шість видів креветок, чотири види лобстерів, стільки ж видів крабів, а також черепах і змій. Його сім’я займається цим бізнесом вже більше 200 років. У нього найбільша такого роду ферма в Малайзії. Я вирушив туди. Почав з самого простого – заготовляв трави, мив черв’яків, сушив гриби для креветок. Потім промивав басейни, фільтри, брав участь в підготовці води … За два з половиною місяці пройшов всі основні технологічні операції. Пояснюватися з місцевими мені допомагав російськомовний хлопець, який там працює.
– Вам не могли допомогти українські лікарі, тому вирушили на лікування до Ватикану?
– Так. У моєму житті був важкий період, коли мене поранили в обидві ноги. Вдаватися в подробиці цієї історії не буду, скажу лише, що українські лікарі заявили: «Ви більше ходити не зможете». Тоді мої італійські партнери по антикварному бізнесу влаштували мене в госпіталь Ватикану. Там лікарі зуміли поставити мене на ноги. Якби ми зараз влаштували змагання з бігу, думаю, я б вас обігнав (посміхається). Після лікування у Ватикані я зміг повноцінно фізично працювати на фермі пана Лонга. Коли прийшов час повертатися з Малайзії (це було в кінці 2018 роки), привіз в Україну дві з половиною тисячі мальків (розміром, як полспічкі). Мені їх доставили на літаку транспортним рейсам.

У мене на дачі під Києвом є три акваріума, в яких я в дитинстві розводив рибок. У цих ємностях і почав адаптувати технологію вирощування креветок під українські умови – під наші види трав, клімат. На це пішло півтора року.
Спочатку багато хто говорив мені: «Олексій не займайся дурницями, у тебе нічого не повчиться». Але були люди, які повірили в мій проект. З вісьмома однодумцями я почав створювати фірму з розведення креветок.
– У чому зараз вирощуєте креветок?
– Практикуємо як закритий (в басейнах, розміщених в приміщеннях) тип вирощування, так і відкритий – в ставках. У відкриті водойми запускаємо мальків 29 травня. У нашому розпорядженні зараз ставки загальною площею три гектари. Хоча батьківщина Макробрахіум Розенберга – річки і озера тропічних широт, ці креветки добре переносять зниження температури води до 15-17 градусів, яке, часом, буває ночами в літні місяці. У таких випадках цих ракоподібних виручає те, що вони вміють відмінно плавати, причому, дуже швидко. Їм нічого не варто при необхідності перебратися їх прохолодних верств води в тепліші – біля поверхні.
– Яка температура є небезпечною для їхнього життя?
– Тринадцять градусів. У наших широтах влітку вона в ставках так сильно не падає. Креветки ростуть там до 15 вересня, і ми їх відловлюємо. До цього часу вони досягають ваги 25-30 грамів. Цього достатньо – вони досить великі, мають товарний вигляд. А також смачніше, ніж більш дорослі. До речі, один відомий італійський кухар сказав, що молодих креветок Макробрахіум Розенберга за смаковими якостями можна порівняти тільки з лобстерами, які є делікатесом для гурманів.
– На зиму креветки впадають в сплячку?
– Ні. У закритих приміщеннях вирощуємо їх цілий рік. Будуємо для них теплиці-термоси. Це дозволяє пристойно економити на опаленні. Одна з наших ферм взагалі не опалюється. Проте, в минулої зими, коли в лютому стовпчик термометра опускався до екстремальних 20 градусів морозу, з креветками там нічого поганого не сталося.
– До яких розмірів вони можуть виростати?
– Досить великого. Якщо говорити конкретно про Макробрахіум Розенберга, то до кілограма вагою. Вони досягають його до п’яти років. До речі, у нас є креветки, які важать від 300 до 400 грамів. Використовуємо їх для отримання мальків.
«Світовим кулінарним хітом є так звана п’яна креветка – перед подачею на стіл її ще живу поміщають в алкоголь»

– З чого складається раціон креветок?
– Ці істоти всеїдні. Крім восьми видів трави, ми даємо їм, мотиль, черв’яків, смітну рибу, гамаріус (дрібних рачків), кропиву, гарбуз, лисяча салату та інші овочі (взагалі можна використовувати для їх годування практично всі, що вирощується на городах).
Моє підприємство повністю забезпечує себе кормами. Ми гарантуємо, що вони екологічно чисті. На зиму ми їх заморожуємо (в замороженому вигляді вони не втрачають поживних властивостей), сушимо, гранілірукем, перемішуємо на установці, що нагадує м’ясорубку. Важливо, що хімічних добавок взагалі не застосовуємо. Так що, харчування наших креветок повністю екологічно. Тому вони мають здоровий вигляд без специфічного нальоту на панцирі.
Зауважу, що заморожені креветки, імпортовані в Україну з країн Південно-Східної Азії далеко не завжди екологічно чисті. Це перш за все відноситься до завезеним контрабандним шляхом. Споживачі повинні знати, що, якщо тушка замороженої креветки не закручено бубликом, а пряма, значить креветка безконтрольно здохла з якихось причин. Її потім вже не живу виловили, приварили і заморозили. Зрозуміло, що це неякісний продукт.
– Макробрахіум Розенберга стійка до хвороб?
– Так. Чим вона може захворіти, так це шкірними захворюваннями. На щастя, вони легко лікуються звичайної вапном.
– Хто ваші споживачі?
– Скажу відверто – люди не бідні. Креветки адже не дешевий продукт. А наші ще й на українському ринку на сьогоднішній день ексклюзивні. Адже всі імпортні креветки заморожені або в кращому випадку охолоджені. Ми пропонуємо живих креветок. На базарах є кілька наших фірмових точок реалізації. Ми там поставили чани, наповнені водою з написом «Жівi креветки». За рік сформувалося коло постійних покупців з приблизно 200 гурманів. Серед них є організатори різних урочистих заходів, свят. Наші креветки їм потрібні, щоб здивувати гостей. Припустимо, святкують день народження дитини. Креветки ще живими поміщають в сік – полуничний, ананасовий або будь-який інший. Через пару хвилин подають на стіл, і ті, що зібралися за столом діти їдять креветки зі смаком соку. Гостям на весіллі або іншому торжестві для дорослих пропонується так звана, п’яна креветка. Це коли Макробрахіум Розенберга перед подачею на стіл поміщають в алкоголь. Якщо це віскі, то крім смаку алкоголю, ви відчуєте легкий запах дубової бочки, в якому витримувався цей напій в процесі його приготування. Зараз п’яна креветка – саме коронна страва з числа тих, що готують з Макробрахіум Розенберга.
– Конкурентів в Україні поки у вас не з’явилося?
– З’явилися соратники. Справа в тому, що з нашою допомогою вже більше, ніж в 700 невеликих фермерських господарствах по всій Україні почали розводити креветок. Адже це набагато вигідніше, ніж, наприклад, вирощувати свиней.
Завдяки своїм природно-кліматичним умовам Україна має можливість увійти до першої п’ятірки світових експортерів креветки і мати на цьому вельми істотні валютні надходження. До речі, коли в минулому році я звернувся до одного з міністерств, щоб оформити вивезення за кордон партії наших креветок, виявилося, що в нормативних документах не було коду на такий товар. Тому креветки ми тоді оформили як молюски. І тільки після трьох місяців ходіння по кабінетах домоглися того, що креветка отримала власний код як продукт українського імпорту.
– Скільки грошей потрібно мати, щоб почати креветочний бізнес?
– Як мінімум одну тисячу доларів. Для тих, хто захоче почати цей бізнес скажу: ми значно економимо за рахунок того, що роботи по збірці потрібних нам конструкцій, обладнання, зварюванню, пайці виконуємо самі. В Україні зараз виробляються якісні системи биофильтрации води – на дорогі імпортні витрачатися не потрібно. З іноземного ми купуємо тільки бельгійську плівку для теплиць-термосів, а також компресійні системи німецького або китайського виробництва.
Зауважу, що для учасників АТО у нас діє програма підтримки: ми надаємо їм набір необхідного обладнання, мальків, проводить навчання. Все це абсолютно безкоштовно. Ветерани таким чином можуть відкрити свій бізнес і швидше адаптуватися до мирного життя. Роботою з ними займається керівник служби безпеки нашої фірми, фронтовий розвідник з позивним «Ангола».
– Яке обладнання потрібно для утримання креветок?
– Басейни, які ми оснащуємо системами біологічної фільтрації води і насичення її киснем. Можливий і більш дешевий варіант. Так моя сусідка по дачі, жінка похилого віку вирощує креветок в підручних ємностях. Розумієте, Макробрахіуму Розенбергу адже все одно в чому рости – в дорогому розбірному басейні або, скажімо, в чані, що дістався вам від прадіда. Головна якісна в правильних обсягах, вчасно подана харчування, чиста тепла вода, насичена киснем. Однак потрібно пам’ятати, що недбалість у вирощуванні креветок недопустима – в цій справі є багато технологічних нюансів, які слід неухильно виконувати.

– Чи будете культивувати будь-яких інших ракоподібних?
– Так. Уже інкубуючи ще один вид креветок і прісноводного краба. Найближчим часом вони поповнять наш асортимент. До того ж мають намір створювати свої виробництва за кордоном: в Польщі нам надають державний грант на створення в цій країні креветочной ферми. До слова, один з польських університетів почав вирощувати креветок за нашою технологією.

Олексій Слепньов

Єдині новини з посиланням на Факти