Україна славиться багатьма унікальними туристичними місцями, які поки маловідомі, адже їх ще не встигли уподобати мандрівники. Одне з таких – Мавринський майдан на Дніпропетровщині. На нього звернула увагу волонтерка з Авдіївки Аліна Косовська. На своїй сторінці у Facebook вона розповіла докладніше про це місце, передають Патріоти України.

“Дорогою з Дніпра в Павлоград, зліва від траси бачимо непримітне село Межиріч. Мало хто знає, що біля нього розташована цікава археологічна пам’ятка – Мавринський майдан, загадки якої досі не до кінця розгадано”, – зазначила українка.

Вона підкреслила, що походження назви цього місця зрозуміле: кілька десятиліть тому територію нинішнього села Межиріч ділили два населені пункти – Межиріч і Маврин. А ось історія походженням самого майдану дещо цікавіша. Так, за однією із версій, це був прадавній храм-обсерваторія, збудований 8600 років тому і призначений для визначення пір року за положенням небесних світил. Зокрема, археологи припускають, що майдан збудували козаки, він слугував для них оборонною спорудою. За іншою версією, це залишки жертовника або обсерваторії прадавньої Аратти і взагалі найстаріша споруда на Землі, що збереглася.
Косовська додала, що існують і більш містичні версії – про сліди позаземних цивілізацій. Зі свого боку вона назвала декілька цікавих фактів про Мавринський майдан, які спостерігала й сама:

у день весняного рівнодення сонце сідає чітко по центру однієї з западин;
всередині майдану принципово не ростуть дерева, не літають птахи і не затримується вода під час опадів;
чаша майдану за формою схожа на отвір гончарного горщика;
звуки, тихо промовлені тут, нагорі лунають незвично голосно.

“Яким би не було походження цього незвичного місця, зараз воно лишається привабливою перлиною для туристів. Поряд облаштовано місце відпочинку з альтанками, поблизу є річка. Кажуть, що на Мавринському майдані завжди чарівні світанки та заходи сонця. Не знаю як завжди, але сьогоднішній дійсно був чарівним”, – написала волонтерка

Патріоти України

Автор

Удовенко Олександр