Для ракети «Блискавка» вже виготовлено дослідний зразок головки самонаведення для роботи по наземним цілям. Цю інформацію в програмі Security Talks розкрив начальник проєктного комплексу ДП «КБ «Південне» Дмитро Калиниченко, повідомляють Патріоти України.

Мова йде про комплексовану головку самонаведення – радіолокаційну з оптичним каналом, що дозволятиме працювати у різних погодних умовах, а також забезпечити точність.

Також для ракети розробляють ще дві головки самонаведення – активно-пасивна (для ураження морських цілей) та пасивна радіолокаційна головка самонаведення (призначена для ураження радіовипромінюючих об’єктів).

Ракета «Блискавка», дослідний зразок головки самонаведення
Ракета «Блискавка», дослідний зразок головки самонаведення

«Блискавку» планують використовувати для озброєння фронтових бомбардувальників Су-24М. Однак нову надзвукову ракету можна адаптувати до багатоцільових винищувачів Су-27 та Міг-29. У перспективі вітчизняну надзвукову ракету можуть адаптувати до винищувачів F-15 та F-16 американського виробництва, а також французьких Rafale і китайських J-10.

Державне конструкторське бюро «Південне» вже захистило авантпроєкт надзвукової авіаційної керованої ракети, дальність ураження цілі – 110 км.

Іншим Державним підприємством «Івченко-Прогрес» проведено стендові випробування прототипу двигуна до надзвукової ракети «Блискавка».

Захист авантпроєкту нової надзвукової авіаційної ракети під назвою «Блискавка» перед комісією Міністерства оборони України відбувся минулого року.

— Над напрямком надзвукової ракети ми дуже плідно працюємо з КБ «Південне». У цьому сенсі маємо гарний доробок і вже випробували прототип двигуна на ракету у себе на стендах, – розказав Ігор Кравченко.
У разі прояву зацікавленості проєктом з боку Міністерства оборони України роботи над ракетою можуть бути продовжені у вигляді відкриття дослідно-конструкторської роботи.

Презентація концепції надзвукової авіаційної керованої ракети «Блискавка» відбулась на міжнародній виставці озброєнь та військової техніки «Зброя та безпека-2019».

Головним розробником нової ракети є Державне конструкторське бюро «Південне», ДП «Івченко-Прогрес» виступає партнером та займається розробкою двигуна для ракети.

Як заявляє розробник, ракету можна буле застосовувати по наземних (клас «повітря-земля») та морських цілях.

Патріоти України

Автор

Удовенко Олександр