Колишній регіонал Микола Левченко повернувся в Україну після того, як Європейський суд із прав людини ухвалив рішення на його користь у позові проти держави. Тепер політику, що переховувався в Росії, передбачена компенсація в сумі 1100 євро.

Про таке рішення суду в четвер, 3 червня, на своїй сторінці у Facebook поінформував адвокат Олег Курчин, який працював з ексрегіоналом. Він також показав фотографію політика, зроблену в Києві біля офісу юридичної компанії.

Зазначимо, що колишній народний депутат від “Партії регіонів” поїхав у РФ у 2015 році та перебував у розшуку в Україні.

Курчин написав, що таким чином ЄСПЛ поставив крапку в справах, які були внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань проти Левченка.
ЄСПЛ прийняв до розгляду позов екснардепа в березні 2020 року. Предметом розгляду було названо невиконання прокуратурою Київської області рішення суду про закриття кримінального провадження проти політика, а також “порушення розумних строків”.

Левченко підозрювали в злочині за ч. 3 с. 161 КК – порушення рівноправності громадян залежно від їхньої расової, національної належності або ставлення до релігії. Сам ексрегіонал стверджував, що кримінальне провадження проти нього “політичне”.

25 травня 2018 року Шевченківський районний суд столиці зобов’язав прокуратуру Київської області закрити справу проти Левченка (мовляв, сторона обвинувачення не довела зв’язок заяв Левченка із заворушеннями на території Донецької та Луганської областей, створенням основи для ескалації конфлікту та подальшого розпалювання ворожнечі на території країни). Прокуратура це не зробила.

У травні 2019 року Державне бюро розслідувань відкрило кримінальне провадження проти співробітника прокуратури через відмову виконати рішення суду.

https://uazmi.org/

Автор

Удовенко Олександр