Для успішного вступу до вишу найважливіше обрати заклад освіти, де ваші шанси будуть максимальними. Починати треба з їх оцінки.

Вісім порад для вступників опублікувала Єдина державна електронна база з питань освіти.

В першу чергу треба визначитися з майбутньою спеціальністю. Вступ на кожну спеціальність передбачає складання ЗНО з чітко визначеного переліку предметів. Обирайте спеціальність, для вступу на навчання якої вам потрібні сертифікати ЗНО з предметів, по яких Ви добре орієнтуєтеся.
Також варто продумати запасні варіанти ЗНО і спеціальностей, щоб максимально використати свій потенціал.

Конкурсна пропозиція – пропозиція закладу освіти щодо кількості місць для прийому вступників на певну освітню програму за спеціальністю. Варто звернути увагу на Відкриту конкурсну пропозицію, яка відрізняється тим, що конкурс за конкретною спеціальністю проводиться одночасно серед усіх вступників України, загалом по усіх вишах, де є обрана вами спеціальність.

Слід пам’ятати про важливу роль конкурсного балу поданої заяви. Спочатку враховується конкурсний бал (КБ), а вже потім – пріоритет.

При поданні електронних заяв варто звернути увагу на коефіцієнти до кожного вступного випробування. Існують декілька видів коефіцієнтів.

Добре обміркуйте вибір пріоритетів, бо змінити рішення буде неможливо. Під час подання заяв потрібно розташувати їх у порядку зацікавленості, де на першому місці буде заклад, в якому ви бажаєте навчатися найбільше. Наступний – з нижчим пріоритетом.

Зважайте, що для заяви може бути здійснена лише одна рекомендація на бюджет, і якщо Ви відмовитесь від такого місця, яке буде обрано автоматично, зможете вступити лише на контракт.

Також треба розуміти, що під час роботи алгоритму адресного розміщення заяви розглядаються почергово, а не одномоментно. Якщо заява с першим пріоритетом отримала рекомендацію на бюджет – інші заяви розглядатись не будуть. Якщо ж заяві відмовлено, розглядається наступна.

https://apostrophe.ua/

Автор

Удовенко Олександр