Багаторічна вплив Пекіна на функціонування ВООЗ призвело до того, що уряд Китаю уклало таємну угоду з організацією щодо характеру розслідування міжнародної групи вчених про походження коронавируса, що викликає захворювання COVID-19.

Про це пише The Sunday Times, інформує РБК-Україна.

Як стверджують джерела газети, домовленості між ВООЗ і китайською владою стосувалися того, що експерти організації, які в ході розслідування походження нового коронавируса приїжджали в січні і лютому поточного року в Китай, будуть вивчати виключно версію про його природне виникнення, не розглядаючи теорію про лабораторної витоку .

За версією The Sunday Times, дана угода стало черговим прикладом прокітайской спрямованості ВООЗ.

Пекін став цілеспрямовано нарощувати свій вплив в ВООЗ з часів спалаху важкого гострого респіраторного синдрому (SARS, також відомий як атипова пневмонія), що сталася в 2002-2003 роках в Китаї.

Як вважає газета, це було викликано тим, що китайська влада залишилися дуже незадоволені жорсткою критикою на свою адресу за повільність дій при боротьбі з епідемією і неготовність надавати необхідні відомості міжнародної наукової спільноти, з якої відкрито виступала займала на той момент посаду генерального директора ВООЗ норвежка Гру Харлем Брунтланн.

Видання нагадало, що тоді керівництво ВООЗ випустило рекомендацію відмовитися від поїздок в ті райони країни, де виявлено захворювання, в результаті чого, за оцінкою ряду експертів, китайська економіка недорахувалася близько 6 млрд доларів.

На цьому тлі Пекін очолив зусилля групи держав з проведення внутрішньої реформи ВООЗ, спрямованої на обмеження повноважень гендиректора організації, в тому числі в питанні рекомендацій щодо відвідувань тієї чи іншої країни.

Подібні повідомлення в ВООЗ назвали “інформаційним вкиданням”.

“Головним пріоритетом ВООЗ є завершення найбільш гострої фази пандемії COVID-19. Ми надаємо допомогу країнам при розробці повного, що спирається на надійні дані відповіді на поставлені перед ними виклики”, – заявив представник організації.

Нагадаємо, що в посольстві Китаю в Україні заявили, що під час пандемії коронавируса КНР також є постраждалою стороною. У дипмісії нагадали, що громадська організація з України подала проти уряду КНР позов під приводом того, що Китай нібито приховав інформацію про вірус і не діяв в умовах епідемії. У посольстві заявили, що коронавірус не має кордонів і може з’явитися в будь-якій точці світу.

Однак багато експертів сходяться на думці про те, що Китай навмисно приховував або знищував докази спалаху коронавируса в провінції Ухань в кінці 2019 року. Про це 3 травня 2020 року повідомила лондонська газета The Daily Telegraph з посиланням на 15-сторінкову доповідь, підготовлений розвідувальним альянсом “П’яти очей” ( “Five Eyes”), до якого входять спецслужби США, Великобританії, Канади, Австралії та Нової Зеландії.

У документі говориться, що уряд Китаю, “створюючи загрозу для інших країн”, приховувало будь-які новини про появу коронавируса, примушуючи лікарів до мовчання або викрадаючи їх, знищуючи дані про вірус в лабораторіях і відмовляючись надавати біоматеріали закордонним вченим, що працювали над створенням вакцини.

https://www.rupor.info/

Автор

Удовенко Олександр