В Україні лікарняні листи переведуть виключно в електронну форму. Їх видачу будуть жорстко контролювати – лікарів, які незаконно оформлять “липовий” лікарняний, почнуть штрафувати.
Зміниться і тривалість виплати лікарняних за рахунок роботодавця. Такі нововведення передбачені законопроєктом про оптимізацію функцій Фонду соціального страхування, який вже схвалив Кабінет міністрів.

У Міністерстві соціальної політики, яке є автором документа, необхідність його розробки пояснюють критичним станом фінансування страхових виплат Фондом соціального страхування:

На початок червня 2021 року заборгованість із виплати лікарняних становила близько 3 млрд гривень.

Причина – збільшення кількості хворих на туберкульоз внаслідок пандемії COVID-19 на тлі значного скорочення надходжень у вигляді ЄСВ через спад економічної активності.

Як це буде працювати
В уряді вирішили змінити існуючий порядок видачі та виплати лікарняних – трохи “розвантажити” Фонд соцстраху в частині фінансування лікарняних і посилити контроль за їх випискою. Зокрема, законопроєктом пропонуються такі новації:

З 2023 року виплата лікарняних за рахунок коштів Фонду буде починатися з 8-го дня непрацездатності. До того, протягом 7 днів, лікарняний працівнику буде зобов’язаний виплачувати роботодавець. Зараз діє норма, згідно з якою роботодавець оплачує тільки перші 5 днів лікарняного, а далі починає виплачувати Фонд соцстраху. Фактично це призведе до того, що за рахунок соціального страхування будуть оплачуватися тільки серйозні захворювання, а просте ГРВІ – компенсувати роботодавець. Автори документа запевняють, що сьогодні фіскальне навантаження на суб’єктів господарювання є найнижчим у Європі, а система державного страхування з тимчасової втрати працездатності – найлояльнішою. Для прикладу, в Австрії роботодавець оплачує перші 12 тижнів лікарняного, в Німеччині – 6 тижнів, в сусідній Польщі – 33 дні, в Албанії – 14 днів, у Словаччині – 10.

Листок непрацездатності стане тільки електронним і буде формуватися на підставі медичного висновку, який теж буде виключно цифровим. Медичний висновок лікаря має бути зареєстровано в електронній системі охорони здоров’я (eHealth) шляхом внесення до відповідного Реєстру медичних висновків.

Доступ до Реєстру медвисновків надаватиметься за допомогою Єдиного вебпорталу Дія однаково для лікарів, працівників, роботодавців і Фонду. Для того щоб отримати інформацію про “лікарняний” конкретної особи, потрібно буде лише ввести унікальний реєстраційний номер медичного висновку.

Фонд соцстраху буде проводити перевірку обґрунтованості медичних висновків з тимчасової втрати працездатності. Для цього будуть впроваджені окремі посади – страхові експерти-доктори. Їхні завдання, обов’язки та функції окремо визначить Кабмін. Під час перевірки законності оформлення медичного висновку такі страхові експерти матимуть право безпосередньо відвідувати медичні установи, запитувати необхідну інформацію, копії документів та матеріалів. Також вони матимуть доступ до інформації з обмеженим доступом.

У разі встановлення факту оформлення “липового” медичного висновку, на підставі якого був виданий листок непрацездатності, Фонд буде звертатися до лікарів, які підписали такий медвисновок, з вимогою компенсувати суми, які були виплачені за відповідним лікарняним. Зробити це потрібно буде протягом 10 днів з моменту надходження вимоги про компенсацію, інакше будуть застосовуватися примусові заходи стягнення в порядку виконавчого провадження.

Примітно, що з тексту законопроєкту, який схвалений Кабміном, повністю прибрали норми про істотне зменшення розміру лікарняних для українців. Нагадаємо, на етапі громадського осуду документа пропонувалося 100% розміру заробітної плати за лікарняним виплачувати тільки тим працівникам, страховий стаж яких становить 20 років (замість сьогоднішніх 8 років). А ось якби в Кабміні погодилися на таке урізання, то працівник з 8 роками трудового стражу зміг би розраховувати лише на 70% від свого заробітку.
Серед іншого, проєктом документа пропонується підпорядкувати Фонд соцстраху державі за аналогією з Пенсійним фондом. Зокрема, Кабміну надаються повноваження вирішувати питання бюджетної політики Фонду, призначати і звільняти директора виконавчої дирекції, визначати порядок відчуження майна Фонду. Зараз всі ці повноваження покладено на Правління Фонду, куди входять представники трьох сторін – держави, профспілок і роботодавців.
Як повідомляв OBOZREVATEL, лікарняні, декретні та інші соцвиплати в Україні будуть підлягати перевірці Фондом соцстраху. Міністерство фінансів підготувало Методику верифікації державних виплат, що здійснюються за рахунок коштів Фонду соціального страхування України.

https://news.obozrevatel.com/

Автор

Удовенко Олександр