Матір 4-річної пацієнтки Харківської дитячої інфекційної лікарні Дар’я Токарчук заявила, що її не пускали до доньки в реанімацію і дитина перебувала там сама кілька днів. Окрім того, малятко нібито прив’язували до ліжка старими колготками, коли потрібно було робити крапельниці чи уколи.

Читайте також
60-річна Тимошенко прийшла в Раду схудлою і в стильному костюмі. Фото
Про це Токарчук заявила на своїй сторінці в Instagram, опублікувавши фотографії з медичного закладу. 4-річна Аліса була госпіталізована з низькою сатурацією і двобічною пневмонією. Лікарі призначили дівчинці додатковий кисень і поклали в реанімаційне відділення.

Як стверджує мама пацієнтки, медики не пустили її до дочки, сказавши, що перебувати в реанімації стороннім не можна.

Токарчук заявила, що на гарячій лінії МОЗ їй відповіли: перебування в реанімації з дітьми дійсно заборонене. Жінка стала просити допомоги у знайомих і друзів, пов’язаних із лікарнею, щоб побачити доньку. У підсумку їй дозволили візит.

Потім Токарчук звернулася до юристів, і ті запевнили, що медики не мають права заборонити відвідування дитини в реанімації. Разом із правозахисниками жінка поспілкувалася з керівництвом лікарні.

“Уся ця боротьба зайняла 4 доби. 4 доби дитина була без мене. Коли я до неї прийшла, вона лежала і просто дивилася в одну точку. Не спала. Просто нерухомо лежала”, – розповіла мама.

Їй вдалося близько чотирьох годин побути в палаті з донькою. Коли жінці довелося йти, дівчинка почала плакати. Як стверджує Токарчук, співробітники лікарні почали говорити маленькій пацієнтці, що якщо та буде плакати, маму до неї більше не пустять.

Жінка вирішила посидіти біля палати доньки й почула, як та кричить і просить, щоб її не прив’язували. Матір повернулася в палату і наполягла, що вона може бути присутньою під час процедур, щоб малятко лежало спокійно й не плакало.
Токарчук додала, що поважає лікарів і не має претензій до лікування. Однак система працює не правильно і “ламає психіку дітей”.

Зазначимо, що правo батьків перебувати разoм із дитинoю в реанімації закріплено в ст. 287 Цивільнoго кодексу, в ст. 6 і 64 Основ законодавства про oхорону здоров’я, а ще – в ст. 9 Кoнвенції ООН про права дитини, сторoною якої є і Україна.

Як раніше писав OBOZREVATEL, 8 вересня головлікар Харківської обласної клінічної інфекційної лікарні заявив, що там зайняті всі 200 COVID-місць. Крім того, в установі на 100% заповнене реанімаційне відділення.

https://incident.obozrevatel.com/

Автор

Удовенко Олександр