Україна скоротила імпорт автогазу на початку вересня на 25% у порівнянні з аналогічними показниками серпня. Однак власникам автомобілів на газу радять не панікувати – в мережах АЗС найближчим часом не очікується різких змін цінників. Наразі автогаз продають від 16,95 до 18 грн/л.

Справа в тому, що в серпні в нашу країну поставили дуже багато автогазу (разом з тією кількістю, яку недопоставили в липні), а тепер ситуація просто нормалізувалася. Про це в коментарі OBOZREVATEL розповів експерт з газового ринку Артем Куюн.

За словами фахівця, ринок наразі цілком стабільний і цінових стрибків на автогаз не передбачається. “Очікуємо, що найближчим часом ціни будуть стабільні, як мінімум пару тижнів. Якщо ніяких форс-мажорів не буде і якихось несподіванок”, – сказав Куюн.

Відзначимо, середня вартість автогазу в Україні 31 серпня зросла до 18 грн/л і оновила рекорд останніх чотирьох років. При цьому, за прогнозом гендиректора мережі АЗС SunOil Леоніда Косянчука, ціна може впасти приблизно до 55% від вартості бензину А-95 (до 16,3 грн/л) вже у вересні.

Так, вартість може зменшитися на 1 гривню. Але це станеться, якщо нічого не зміниться на ринку нафти. Ціни на автогаз і бензин залежать від вартості нафти. Так, існує дві складові – попит і закупівельна ціна, які прив’язані до сировини. У разі їх зниження впаде й ціна автогазу з бензином.

Що буде, якщо ціни будуть рости?
Якщо автогаз знову буде дорожчати, то українці можуть просто перестати його купувати. На думку експертів, з цієї причини, найімовірніше, зниження цін і станеться. Відзначимо, за останні 2-3 роки в Україні споживання автомобільного газу перевищило показники по бензину.

Імпорт автогазу в Україні за 12 днів вересня склав 46,7 тис. т. Це менше на 14 тис. т, ніж було поставлено в такий же період серпня 2021-го. Такі дані приводить Enkorr із посиланням на Консалтингову групу “А-95”.

Крім цього, з початку поточного місяця компанія “Роснефть” поставила в нашу країну 8,5 тис. т. Це на 4 тис. т менше, ніж в аналогічний період минулого року. У свою чергу обсяги імпорту з Білорусі за цей період не змінилися.

Як раніше писав OBOZREVATEL, після того, як Кабінет міністрів перерахував максимальні ціни на бензин і дизельне паливо, великі мережі АЗС до 6 вересня помітно змінили і свої цінники. Вартість палива найсильніше піднялася на заправках WOG, Shell, ОККО, SOCAR і “Паралель” – в більшості випадків до максимально допустимого урядом рівня.

https://news.obozrevatel.com/

Автор

Удовенко Олександр