Скандал навколо київського Житлово-будівельного кооперативу «Булгаков», який точиться вже декілька років, знов набирає обертів.

У 2016-му звичайні громадяни – інвестори, придбали житло в новозбудованій столичній багатоповерхівці ЖК «Маргарита» по вул. Булгакова, 12А. Та не встигли власники заселитись, як дізнались про велику неприємність – їх будинок зведено шляхом шалених порушень будівельних норм, а комунікації не підведено.

Зима була близько, люди бідкались, а скандальний забудовник Войцехівський вже навіть не розводив руками. Він просто зник, втік і більше не з’являвся на очі ошуканим інвесторам.

Єдиний вихід зі становища люди бачили в самоуправлінні, тобто заведенні у житловий комплекс управляючої компанії, яка візьме на себе координування справ у будинку і доведе їх до успішного завершення. І така компанія з’явилась – ОБСЛУГОВУЮЧИЙ КООПЕРАТИВ «ЖБК «БУЛГАКОВ» в особі голови Мордас Мирослави Валеріївни.

Але голова ЖБК разом зі своїми спільниками почали фактично «віджимати» власне житло у мешканців будинку. Спочатку це подавалось «під соусом» необхідності збору коштів мешканців на заведення комунікацій в будинок та приведення в порядок технічної документації. Не видумуючи складних схем, голова ЖБК Мордас М.В. для збору коштів надала особистий банківський рахунок, зібрала з мешканців близько 10 млн грн., вивела суму в готівку і навіть не думала використовувати кровні людські заощадження на обслуговування будинку. Коли ошукані інвестори опом’ятались, що їх знов обманули і «кинули» на чималі гроші, Мирослава Мордас підготувала нову стратегію нападу на жителів «Булгакова».

Людям, які відмовлялись фінансувати банківську карту голови ЖБК, Мордас погрожувала відключити усі внутрішні мережі (водо-, тепло- та електропостачання), а зрештою, відібрати квартири і скасувати право власності у Державному реєстрі речових прав, адже інвестори розуміли, що їх становище досить хитке – технічна документація від забудовника виготовлена з численними порушеннями. А Мордас не гребувала цим користуватись і таки відключила постачання тепла, води і світла жителям, які не йшли на повідку маніпуляцій голови ЖБК. А ті квартири, на які ще не оформлено право власності були, Мордас «віджала» на користь своїх підставних осіб. Наразі Мордас віджимає квартиру Федоркевича Федора.

Мало того, ЖБК «Булгаков» в особі Мордас посягнули і на власність решти законних власників квартир і звернулись із позовною заявою до Управління юстиції у м. Києві, у якій просить суд: визнати протиправними дії державного реєстратора і скасувати державну реєстрацію заяви №15268552 від 14.01.2016 (системної папки від забудовника), зобов’язати вилучити відомості з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. Тобто простими словами, Мордас клопотала суд позбавити права власності на квартири їх власників.

Тоді у 2020-му у мешканців терпець таки увірвався, вони почали судовий процес за відновлення своїх порушених прав. Святошинським, а згодом Шевченківським УП ГУНП було відкрито кримінальне провадження, яке в кінцевому результаті людям нічого не дало. Бо, як заявила, Мордас, вона «порішала» і сам Геращенко його закрив. Далі були адвокатські звернення, скарги Народним депутатам, і голова ЖБК на деякий час припинила свою рейдерську активність щодо співвласників Булгакова, 12.

Проте зараз ЖБК «Булгаков» в особі голови Мирослави Мордас відновили злочинні методи управління. Сьогодні вони вимагають від КМДА передати їм у власність земельну ділянку за адресою вул. Булгакова, 12 та 12А, на якій уже зведено багатоповерховий будинок і з 2016-го року там мешкають власники квартир, які отримали право власності ще від забудовника Войцехівського. При цьому ОК «ЖБК «БУЛГАКОВ» не має ЖОДНОЇ будівельної ліценції.

Мало того, повноваження голови «ЖБК «БУЛГАКОВ» Мирослави Мордас закінчились ще у 2019-му році. І з того часу загальних зборів співмешканців для переобрання голови, як передбачено Статутом, не проводилось. Мордас підробила протокол зборів, про що є достатні докази, і самопроголосила себе головою наступного терміну.
І якщо вникнути в суть питання, яким чином голова ЖБК Мордас шантажує власників квартир, віджимає їх житло, відключає комунікації, то правоохоронцям мала би бути дуже цікавою справа махінацій, які крутить нелегітимна голова ЖБК.

Сподіваємось, що правоохоронні органи таки звернуть увагу на ці факти і нарешті почнуть діяти, адже за словами мешканців Булгакова, 12:

– Зима наближається, а неадекватна голова ЖБК нас знов шантажує відключенням тепла та інших мереж. Тож ми змушені звертатись до Народних депутатів, розгортати мирні акції, пікети під стінами Національної поліції та Генпрокуратури, а далі підем на Банкову. Ми втомились від терору Мордас. Досить!»

Джерело: pressinform.net

Автор

Олександр Удовенко

Головний редактор інформаційного агентства Єдині Новини