Конфлікт між головою державного “Укрексімбанку” Євгеном Мецгером і журналістами “Схем” набирає обертів. Співробітники ЗМІ заявили про напад під час інтерв’ю, поліція відкрила кримінальне провадження, а в соцмережах розгорілася справжня війна.
Детальніше про ситуацію читайте в матеріалі OBOZREVATEL.

“Іноді краще мовчати”
Пост із позицією банку щодо конфлікту виклала на своїй сторінці у Facebook членкиня Наглядової ради банку, представниця держави від ОП Вікторія Страхова.
Її публікація викликала бурхливу реакцію користувачів соціальної мережі. Українці висловили свою незгоду з релізом фінансової установи, назвали співробітників банку “гопниками”, а те, що сталося, “іспанським соромом”, і заявили, що “такого не було навіть за Януковича”.
Позиція “Укрексімбанку” багатьох просто вразила. “Таке враження, що читаю реліз російського держбанку”, – написав Владислав Майстрюк.

А на коментар Страхової, що інтерв’ю завершилося, оскільки “це не журналістика, а шоу”, Костянтин Земськов відповів, що “не подобаються запитання – не відповідай, але не треба гопників вмикати”.

Зазначимо, користувачі заявляють, що безпосередньо під релізом банку коментарі оперативно зачищаються.

Міністр фінансів: ситуація неприпустима!
На скандал уже відреагував і міністр фінансів Сергій Марченко. На його думку, керівництво “Укрексімбанку” повинно було не допустити конфлікту з журналістами, він закликав до справедливого вирішення ситуації з повагою до цінностей свободи слова.

“Я вважаю, що будь-які конфлікти з журналістами неприпустимі!

Очевидно і зрозуміло, що журналісти мають право і повинні ставити будь-які запитання, а всі представники держави зобов’язані та повинні відповідати на ці запитання настільки, наскільки це можливо.

Зараз треба зробити максимум для того, щоб вихід із конфлікту було знайдено справедливий і з повною повагою до цінностей свободи слова”, – прокоментував Марченко агентству “Інтерфакс-Україна” ситуацію.

Він повідомив, що запросив повну інформацію про те, що сталося.

У чому суть конфлікту
За інформацією “Радіо Свобода”, 4 жовтня на знімальну групу програми “Схеми” було скоєно напад під час інтерв’ю з головою правління “Укрексімбанку” Євгеном Мецгером. Причиною нібито стало одне із запитань журналістів.

Наталя Седлецька, керівниця “Схем”, стверджує, що співробітники банку відібрали у її колег дві камери, забрали картки, на які вівся запис. Знімальну групу нібито було заблоковано в кабінеті голови правління банку – причому в його присутності. Тільки через годину знімальній групі повернули техніку, але відео всього інтерв’ю і самого нападу було видалено.

Журналіст Кирило Овсяний зміг записати на диктофон те, що відбувалося в кабінеті у Євгена Мецгера.
Зокрема, його вказівку, щоб у журналістів забрали камери і “касети”, а також слова директора департаменту інформаційної політики “Укрексімбанку” Володимира Пікалова про те, що журналістам заборонено залишати приміщення.

Поліція Києва відкрила кримінальне провадження за ч. 1 ст. 171 Кримінального кодексу України – перешкоджання законній професійній діяльності журналістів. Зазначимо, максимальне покарання за цей злочин – п’ять років обмеження волі.

Відповідальність за злочин у КК України
“Укрексімбанк” відкинув звинувачення і, зі свого боку, звинуватив журналістів “Схем” у провокації і спробі заволодіти банківською таємницею.
Банк заявив, що в ситуації, що склалася, розглядає можливість звернення до правоохоронних структур та органів, що регулюють діяльність у сфері телебачення і радіомовлення.

ncident.obozrevatel.com/

Автор

Удовенко Олександр