Представник Німеччини у наглядовій раді NSPA (Агенції НАТО із забезпечення та закупівлі) заблокував передачу Україні антидронових рушниць, які українська сторона придбала через цю структуру Північноатлантичного альянсу. Про це повідомляють джерела “Дзеркала тижня”, передають Патріоти України.

За інформацією видання, Київ уже сплатив за партію вищезгаданої зброї, але її постачання було зупинено німецькою стороною. Питання розблокування передачі гвинтівок порушувалося українською стороною під час останнього візиту екс-канцлера ФРН Ангели Меркель до України, але його так і не вдалося вирішити. Посол України в Німеччині Андрій Мельник, коментуючи озвучену історію в інтерв’ю “ДТ”, заявив, що вона добре демонструє загальні підходи попереднього уряду, можливо й теперішнього, щодо ненадання Києву оборонної зброї.

За словами дипломата, наскільки йому відомо, жодних офіційних пояснень щодо описаного випадку не було. При цьому через неформальні канали комунікації Берліном було донесено позицію, мовляв, ця зброя може спричинити загострення ситуації біля лінії розмежування на Донбасі. Посол вважає надто оптимістичним думати, що уряд Олафа Шольца дотримуватиметься якоїсь іншої політики щодо постачання в Україну оборонного озброєння. Незважаючи на це, українська сторона продовжить переконувати німецьких партнерів, що надання такої зброї потрібне не для ескалації ситуації, а для стримування російської агресії.

Патріоти України

Автор

Удовенко Олександр