Оператор ГТС України та оператор ГТС Угорщини FGSZ уклали угоду про взаємодію для транспортування природного газу з Угорщини до України з 1 січня 2022 року. Угода дасть змогу постачати до 8 млн куб. м природного газу щодоби з Угорщини до України.

Про це повідомили в ОГТСУ.

Завдяки угоді між Україною та Угорщиною наша країна збільшить гарантовані потужності для імпорту газу з Європи майже на 30%, чим посилить енергетичну безпеки України. Зокрема, разом із наявними 27 млн куб. м постачаннями газу зі Словаччини збільшиться загальний обсяг гарантованих можливостей для імпорту газу в Україну до 35 млн куб. м на добу.
Це вперше з 2014 року, коли Україна збільшує гарантовані потужності для імпорту газу з Європи, йдеться у повідомленні.

“Нова угода укладена саме з Угорщиною, з якої Україна цього року імпортувала 90% газу віртуальним реверсом. Це демонструє ринковий попит на угорсько-український маршрут транспортування газу, тож угода вигідна обом сторонам. Перші три місяці 2022 року ми працюватимемо в тестовому режимі: спільно з угорським оператором FGSZ погоджуватимемо й налаштовуватимемо процеси для надійного транспортування природного газу. Перший денний аукціон відбудеться 31 грудня 2021 року”, — зазначив генеральний директор ОГТСУ Сергій Макогон.

Тестовий тримісячний режим потрібен українському та угорському операторам для погодження і налаштування всіх технічних й операційних процесів із забезпечення фізичного транспортування природного газу у напрямку Угорщина – Україна. Це стосується насамперед технічних аспектів якості газу та забезпечення необхідного тиску для продовження дії угоди та подальшого збільшення обсягу гарантованих потужностей.

Нагадаємо, заступник керівника Офісу президента України Ростислав Шурма повідомив про можливе підвищення тарифів на 10-11%, зокрема тарифів на розподіл та доставку газу.

Джерело: https://bykvu.com/

Автор

Удовенко Олександр