27 січня у світі вшановується Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту. Утиски і гоніння стосовно євреїв тривали протягом 1933-1945 років. За цей час навмисно винищили 6 мільйонів представників цієї національності.
Резолюцію, присвячену Голокосту, затвердила Генеральна асамблея ООН у 2005 році. Геноцид спричинив винищення 30% євреїв і великої кількості осіб, які належали до інших національностей.

В Європі та окупованій націонал-соціалістами території СРСР заходи проводилися не однакові. На Заході євреїв заганяли в гетто і після могли відправити на смерть до газової камери. Натомість на українській території частіше застосовували розстріли у протитанкових ямах, які викопали раніше полонені радянської влади, місцеве населення чи самі жертви.

Існували айнзацгрупи, які виконували ключову роль в “остаточному вирішенні єврейського питання”. Їхня діяльність на окупованій Галичині, Наддніпрянській Україні призвела до загалом 610 тисяч єврейських смертей. Операції та погроми проводили у Львові, у таборах і гетто Тернополя, Дрогобича, Борислава, Сколе, Стрия, Кам’янець-Подільському, Одесі, Києві, Харкові тощо

За даними Українського інституту національної пам’яті, був випадок, коли айнзацкоманда наприкінці 1941 року у Кам’янець-Подільському влаштувала масовий розстріл у місці, де мешкало 10 000 євреїв. Всього за десять днів угорська влада депортувала близько 18 000 євреїв із Закарпаття в окуповану німцями Україну, звідти їх змусили йти пішки від Коломиї до Кам’янець-Подільського. 23 тисячі переселенців та місцевих жителів було вбито з 26 по 29 серпня. Євреїв із Закарпаття у 1944 році вивезли до нацистського концтабору Аушвіц. Переважна більшість загинула в газових камерах.

В Одесі румунські війська провели масовий розстріл, де вбили 20 тисяч євреїв. Загалом в Одеській області румунські нацисти вбили 300 тисяч громадян, зокрема у створених окупантами гетто і таборах праці.

Найбільші місця масових страт в Україні: Бабин Яр (Київ) – понад 100 000, Богданівка Одеської області – понад 40 000, Дрогобицький Яр (Харків) ‑ близько 20 000, Кам’янець-Подільський – 23 600, Дальник Одеської області – близько 18 000, урочище Сосонки біля Рівного – понад 17 000 жертв. За часи нацистської окупації на теренах України загинуло 1,5 мільйона осіб, зокрема ті, хто допомагав євреям виживати.
Нагадємо, що президент України Володимир Зеленський підписав закон про запобігання та протидію антисемітизму в Україні.
Також 2 вересня Україна заявила, що продовжуватиме боротися з расизмом, ксенофобією, антисемітизмом та дискримінацією проти спільноти ЛГБТКІ+

Джерело: bykvu.com

Автор

Удовенко Олександр