Цеоліт (глиняний абсорбент), що використовується як наповнювач для котячого туалету, може ефективно вбирати метан – третій за значимістю парниковий газ в атмосфері Землі. При цьому потенціал глобального потепління від метану в 30 разів більший, ніж від діоксиду вуглецю, інформують Патріоти України.

Як сказано у дослідженні команди Массачусетського технологічного інституту, вони обробили глиняний абсорбент міддю та отримали матеріал, здатний витягувати парниковий газ із повітря. Вчені вважають, що нову технологію буде вигідно використовувати на фермах, де вирощують велику рогату худобу і на вугільних шахтах – одних із головних джерел метанових викидів.

Щоб перевірити цю ідею в лабораторії, дослідники помістили частинки цеоліту, обробленого міддю, в реакційну трубку і пропустили через неї повітря, що містить різні концентрації метану. Рівень метану варіювався від двох частин на мільйон (проміле) до 2%. Такий вміст охоплює діапазон рівнів метану у навколишньому повітрі. Наповнювач для котячих лотків зміг його вловити та перетворити на вуглекислий газ.

При цьому фахівці погодилися, що CO2 теж шкідливий для планети, але зазначили, що той затримує тепло в атмосфері у 80 разів слабше за метан.

Відомо, що більшість метану в атмосферу викидається через діяльність людини.

Сільське господарство. Люди розводять худобу, а та виробляє метан як частину нормального процесу травлення. Також цей газ утворюється при зберіганні або обробці гною.
Енергетика та промисловість. Системи газу та нафти є другим за величиною джерелом викидів метану. Метан викидається в атмосферу при виробництві, переробці, зберіганні, транспортуванні та розподілі природного газу, а також при виробництві, переробці, транспортуванні та зберіганні сирої нафти.
Відходи будинків та підприємств. В цьому випадку метан утворюється на звалищах при розкладанні відходів та при очищенні стічних вод.
Крім того, цей газ виникає і природним чином. Зокрема, його виділяють болота, а саме бактерії, що розкладають органічні матеріали за відсутності кисню. Трохи менше, але все ж таки, метан виходить з океанів, вулканів і лісових пожеж.

Метан, CH₄ – найпростіший вуглеводень, безбарвний газ без смаку та запаху. Він майже вдвічі легший за повітря. Метан нетоксичний, але за високої концентрації в повітрі має слабку наркотичну дію.

У чому небезпека глобального потепління
Процес, викликаний накопиченням парникових газів, призвів до аномального нагрівання планети. За останні 70 років було порушено температурний баланс, оскільки середня температура зросла на один градус. Це в свою чергу викликало частіші хвилі спеки, які раніше спостерігали раз на 50 років. У випадку, якщо добавиться ще кілька градусів, такі явища проявлятимуться на рік. Наслідком може стати повне висихання Європи.

Окрім того, існує небезпека для льодовиків. Танення арктичного льоду збільшує рівен Світового океану. За такого сценарію можуть зявитися сотні тисяч кліматичних біженців, населені пункти яких будут затоплені. “Велика вода” також може привести до краху сільського господарства і повернення вірусів, які були поховані під тисячолітніми льодовиками.

Джерело: patrioty.org.ua

Автор

Удовенко Олександр